Lövestadbygdens Byalag, LBB

Välkommen till Lövestadbygdens Byalag (LBB)!

Vår samlingslokal, Kulan är klar. Här finns många aktiviteter varje vecka, och det kan bli fler. Det finns ett mötesrum på ovanvåningen, för kurser, där står också en enkel symaskin om någon vill laga något eller sy upp gardiner. Det finns ett  biljardrum där man även kan spela dart. Kök, rum med småbord för spel och leksaker, musikrum med piano och ett stort tomt rum för yoga eller bordtennis.

byalaget@lovestad.se

Du blir medlem genom att betala in 100kr/år för vuxna till bankgiro 870-4041, familjens barn går med gratis. Glöm inte att skriva namn, adress, telefonnummer och e-mailadress.
LBB anordnar många aktiviteter i byn, det får gärna bli fler! Vår – och Höstmarknaden, valborgsfirande, nationaldagsfirande, halloween, Österlen lyser och julfest för barnen mm.

LBB fortsätter med veckoaktiviteter och ser gärna fler aktiviteter med nya ledare.

Har du några aktivitetsförslag eller kursförslag? Kontakta någon i styrelsen.

Vi behöver dig för att hålla föreningen levande! Vi behöver din hjälp att ställa upp någon timme så att aktiviteterna kan fortsätta och kanske bli flera. Du behövs för att låsa upp dörrar, ta fram utrustning, stänga och låsa. Du kan ensam ta hand om en aktivitet eller så kan ni vara några stycken som hjälps åt. Det krävs inte någon stor insats, ca 2–3 ggr/termin/pers om man är flera. Vill du, så vänligen kontakta någon i styrelsen.

Yoga
Tisdagar klockan 18.30 på Kulan, Mejerigatan 7 i Lövestad  är det Kundalini yoga med Daiga i Lövestadbygdens Byalags regi. Alla nivåer är välkomna. Utformat för att ge både fysisk och psykisk balans och stabilitet. Vi arbetar med att stärka nervsystemet och rena kroppens energikanaler. Vi bygger muskler och fokus runt rygg, mage och ben.
Ta med underlag som ej glider t.ex. yogamatta eller fårskinn och en filt eller en varm tröja.
Ingen förkunskap behövs. Du kan hoppa in när som helst under terminen. Begränsat antal platser. Kom gärna i god tid.
Kostnad:
LBB-medlem 2 kryss i aktivitetskort, 50kr
Utan aktivitetskort 60kr

 Aktuella datum i höst: 22/8, 29/8, 5/9, 12/9, 19/9, 26/9 sedan blir det paus, med nystart måndagen den 30/10, därefter tisdagar igen 7/11, 14/11, 21/11, 28/11, 5/12

 

Ytterligare en form av yoga startar, Iyengaryoga i Kulan på onsdagar kl 18:30-20:00 med start 30 augusti med Karin Sundén.

 I Iyengaryoga fokuserar man på att utföra positionerna på ett anatomiskt och fysiologiskt hälsosamt sätt. Passar den som har problem med tex knä eller rygg då den ger hjälp till självhjälp. Passen är på 1tim 30 min och vi börjar 18:30. Pris 100kr/gång, betalas på plats. Medlemsskap i LBB krävs. Platsen är nyrenoverade Kulan bredvid Kommungården

Motionsbadminton
Gratis motionsbadminton i Östrafärshallen för alla medlemmar i Lövestadbygdens Byalag tisdagar kl 19.00–21.00. Ta med eget rack och boll! Det finns 5 badmintonbanor. För mer info, se Facebook-gruppen Lövestadbygdens Byalag eller ring 0417-21966.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nia dans

Flödande och mjukt, kraftfullt och stärkande, rytmiskt och svettigt, meditativt och stilla
Nia är kontakt med dig själv och din kropp, dynamik, helhet och läkning – och mest av allt Rörelseglädje! Nia (Neuromuscular Integrated Action) har skapats i USA av Debbie och Carlos Rosas genom deras hängivna utforskande av kroppen.
I Nia möts öst och väst i en variationsrik träningsform inspirerad av:
Dans – glädje, form och frihet, uttrycksfullhet, kreativitet
Kampsport – distinkta rörelser, kraft, fokus, balans
Tekniker för kroppsmedvetenhet – närvaro, läkning, stillhet, andning Nia ger en allsidig träning!

För medlemmar i byalaget blir det åtta gånger fram till jul, uppehåll på höstlovet. Då kostar det 500kr/person för hela kursen. Ta med ett barn gratis! Har du fler barn som vill vara med kostar det 20kr/gång för varje barn. Ungdomar mellan 14-18 år kan gå alla gångerna för 300kr. Kan du bara några tillfällen finns möjlighet att gå för 100kr per gång.

Torsdagar kl 19,30 – ca 20,30 i Östra färshallen

Motionstennis
Gratis tennis i Östrafärshallen för alla medlemmar i Lövestadbygdens Byalag torsdagar kl 20.00–22.00. Ta med eget rack och boll! Det finns 1 tennisbana. För mer info, se Facebook-gruppen Lövestad tennis club.

Nerfkrig
Nerfkrig för alla som vill i åldern 9–14 år i Östrafärshallen lördagar kl 13.00–15.00.
Obs! Kan ställas in eller flyttas till annan dag/tid!
För mer info, se Facebook-gruppen Nerf krig i Östrafärshallen.

Familjegympa
Lövestadbygdens Byalag ordnar familjegympa för barn 2–6 år tillsammans med en vuxen på söndagar kl 10.30–11.30 i Östra Färs-hallen vid Lövestads skola. Det handlar om lek, redskap och kroppsuppfattning.
Familjegympan är gratis för alla barn, men minst en förälder måste vara medlem i byalaget. Medlemskap kostar 100kr per år och kan lösas på plats. För information ring Marie Andersson 0702-542263.

Lövestad Bokcirkel

Vi träffas på Kulan, var femte vecka för att diskutera en bok vi har läst, fikar lite och bestämmer nästa bok. Boken ska finnas i pocket eller vara tillgänglig på biblioteket. Kontakta Pia Åhman, 0739-414191 eller pia@gimlelund.se om du vill vara med.

Styrelsen ser fram emot 2017 och planerar dessutom följande aktiviteter:

Under 2017 hoppas vi kunna använda de nya lokalerna på Kulan. Vi har fått tillgång till hela gamla fritidsgården och arbetet med att renovera de nya rummen är igång. Det kommer att ge en ny träffpunkt i byn, för yoga, biljard, pilates, bokklubb, mm

Vi hoppas planerna för marknadsplatsen går framåt och att kommunen kommer igång med arbetet, LBB har presenterat idéer och erbjuder både mindre delfinansiering och att delta i avgränsat arbete.

Motionssimning på Östra Färsbadet i sommar.

Vårmarknaden, 9/4 kommer att ha ett hantverkstema och höstmarknaden, 3/9 blir en skördemarknad.

Vi ska färdigställa containrarna där utrustningen för marknaden förvaras.

I samarbete med Färs Riksteaterförening blir det teaterföreställning i byn.

Traditionsenligt blir det valborgsfirande, nationaldagsfirande, halloween, Österlen lyser och julfest för barnen.

 

Vi är en politiskt och religiöst obunden ideell förening, grundad 2012-03-25. Syftet är att verka för Lövestads historia och dess utveckling. Föreningens verksamhet skall bedrivas så att det utvecklar människor positivt såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt. Föreningens strävan skall vara att främja aktiviteter för alla intressen och alla åldrar. Styrelsen skall se till att bidrag rättvist föredelas till aktiviteter inom flera intresseområden. Föreningen skall samarbeta med andra föreningar och enskilda. Föreningen åtar sig att följa Sjöbo Kommuns alkohol- och drogpolicy.

Vad har hänt under 2016?
LBB har under terminerna haft familjegymnasitk, yoga, badminton, tennis och elektronikworkshop (”Labba i Lövestad”) en gång i veckan. Under våren hade vi även pilates en gång i veckan och brädspel varannan vecka. Under sommaren kunde våra medlemmar gå och bada en kväll i veckan efter stängningsdags på Östrafärsbadet.

I februari hjälpte vi Friteatern vid deras föreställning ”Har tåget gått, eller …?”

Till valborg så ställde byalaget upp och sålde korv vid Lasse Czernysons bål, då det har byggts ett hus på den gamla valborgsplatsen.

Under våren så arrangerade vi en filmvisning om det gamla stationssamhället Lövestad, där Lennart Nilsson visade sin film om ”gamla bygatan i Lövestad”.

Vi arrangerade även ett nationaldagsfirande tillsammans med Lövestads IF. Firandet blev mycket trevligt och många andra föreningar runt om i bygden ställde upp och deltog.

Dagen före halloween hade vi en pumpaskärnings workshop. En vecka senare firade vi allhelgona med Österlen lyser. Tanken var att vi skulle ha marschaller runt om i byn och lyktuppsläpp på marknadsplatsen. Men trots goda insatser så kunde vi inte stå emot vädergudarna. Vi gick därför direkt till medlemsfesten på kommungården, med mat från Yalla Sjöbo och musik­under­hållning från några av våra medlemmar. Festen blev mycket lyckad, med många barnfamiljer och deltagare i alla åldrar. Sent på kvällen, när ösregnet hade bedarrat, kunde vi till sist tända marschaller och släppa upp lyktor.

Under höstlovet ordnade Heinge brädspelsförening och vi en speldag för barn.

Under hösten så arrangerade vi en prova-på-cirkusskola för barn som också blev mycket lyckad. Tanken var att detta skulle följas upp med en tio veckors kurs som tyvärr blev inställ på grund av uteblivna bidrag. Strax innan jul så hade vi en julfest för alla, med fokus för barn, på kommun­gården som belv mycket lyckad och välbesökt.

Vi har varit med och anordnat informationsmöten om både fiberdragningen i Lövestad samt vad kommunen har tänkt göra med marknadsplatsen.

LBB har nu fullt ut tagit över arrangerandet av Lövestad marknad. Så vi har traditions­enligt genomfört vårmarknad såväl som höstmarknad. Vi har även införskaffat och satt två containrar på plats upp vid loppisladan som förråd för våra marknadsinventarier.

Övriga notabla åtaganden är att vi tagit över uthyrningen av kommungården och att vi har börjat renovera den gamla fritidsgården som nu blir en del av kulan.

Vi sponsrade Östrafärshallen med en barnnyckel till hjärtstartaren, när hallen invigdes. Vi har flaggat på marknadsplatsen på våra flaggdagar samt köpt in en prideflagga som vi kan använda på pridedagen. Vi har även införskaffat några flaggor med LBB:s logotyp som vi kan använda vid tex marknader eller andra evenemang.

Till detta har vi även hunnit med sju styrelsemöten och ett årsmöte.

Vid årets slut var vi 113 medlemmar.